Måndag – Fredag
08:00 – 18:00
Lördag – Söndag
10:00 – 13:00

TANDVÅRD

Över 25 års kombinerad erfarenhet och expertis

Förebyggande

En grundlig och regelbunden tandrengöring är viktig för att förebygga och minska karies, tandköttsinflammation och tandlossning. Vi hjälper dig med att skapa en individuell anpassad bra tandvårdsrutin vilket leder i sin tur att du undviker många hälsoproblem på lång sikt.

Patienten följs upp under året för kontroll av munhygien, genomgång tandborstningsteknik, uppdatering av lämpliga mellanrumsborstar, polering samt fluorlackning vid behov

Estetisk tandvård

Vi på Tandspecialisten tror på att alla förtjänar ett vackert leende. Ett attraktivt leende handlar inte enbart om estetik utan det handlar om välbefinnande vilket stärker självkänslan. På vår klinik erbjuder vi estetisk tandvård som baseras på en individuell behandlingsplan som är anpassad för just dig. Exempel på estetiska behandlingar som utförs hos oss är tandblekning, estetiska fyllningar och skalfasader.

Tandblekning

Det finns flera anledningar till att tänderna missfärgas men generellt handlar det om antingen yttre eller inre missfärgning.

Missfärgningen kan orsakas av bakteriell plack och tandsten som lägger sig på tändernas yta. Inre missfärgning kan däremot orsakas av gammal skada/slag mot tanden eller som ett resultat av en rotbehandling.

Det finns även andra faktorer som orsaker missfärgning till exempel färger som finns i födoämnen (kaffe, te och vin) och rökning.

Karies

Karies (hål i tänderna), är den vanligaste sjukdomen som kan drabba tänderna. Det bildas när vi förser bakterier med socker då bildar dem frätande syror. Med tiden löses emaljen upp och försvagas vilket leder till att hål i tänderna bildas.

Eftersom denna process sker långsamt och man upptäcker dem först när du får besvär med isning eller tandvärk då är det viktigt att gå regelbundet på undersökning. Vi ger även dig både råd om hur du ska sköta dina tänder och stöd så att du inte få hål i tänderna

Tandlossning

Tandlossning, eller parodontit som det benämns inom tandvården, är en infektionssjukdom som drabbar tandens fäste i käkbenet som kan leda till att tänderna långsamt lossnar från käken.

Det är bakterier runt tänderna som orsakar en infektion. Om du inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Det kan i sin tur leda till tandlossning.

Vi har stor erfarenhet av att behandla patienter med tandlossning.

Rotbehandling

Karies (hål i tänderna) och trauma är den vanligaste orsaken till att tänderna behöver en rotbehandling som är ett sätt att undvika tandutdragning. Vid rotbehandling avlägsnas den skadade eller infekterade nerven och vävnaden i tanden. Tanden fylls med rotfyllningsmaterial för att den ska kunna fungera som innan. 

Tandutdragning

När tanden inte går att behandla på ett konventionellt sätt på grund av att den har omfattande karies (hål i tänderna), har en spricka i roten eller förlorat mycket benfäste, då dras tanden av. Det återstår en tandlucka där tanden fanns. Vid behov av att ersätta tandluckan gör vi en individuell behandlingsplan som är anpassad efter de förutsättningar som finns.

Tandersättning

När en eller flera tänder saknas kan de ersättas med olika konstruktioner för att upprätthålla god tuggfunktion och estetik. Tandersättningarna kan vara fasta eller avtagbara.

Behandlingen för att ersätta tänder skiljer sig åt beroende vad som passar just dig och vad som är möjligt att göra.

Bettfysiologi

Det är normalt att man upplever stressiga perioder i livet vilket leder till man pressar och/eller gnisslar
tänderna under dagen eller omedvetet under sömnen. Detta kan medföra besvär som spänningshuvudvärk och värk/ömhet i tänderna, i käkmuskler och käkledsområde.

Utöver smärta kan man uppleva symtom som käkledsljud, upphakningar eller låsningar i käkleden eller förändringar i bettet.

Bettskena kan vara ett alternativ för att hjälpa dig med dina besvär.

BOKA ONLINE

Boka snabbt och enkelt genom vårt webbaserade bokningssystem. Har du frågor eller funderingar kan du alltid ringa eller mejla oss.